[quote="KONKAZ"]Jeśli chodzi o przelotki przy złączu to obawiam się punktowego nacisku, który by mógł rozłupać część żeńską złącza ze względu na bliskość krawędzi. Mocowania wskazane przez Was dotyczą przelotek mocowanych dwu punktowo. W ich przypadku rozkład nacisku na blank pod obciążeniem jest rozłożony.....
Blank rozłupać przelotką to można przede wszystkim stosując nadmierne napięcie nici przy wykonywaniu omotki.
No bo linka czy żyłka, to odciąga przelotkę, a nie wciska...............Jak weźmiesz pod uwagę, że nitką o średnicy 0,15 mm dociskasz cienki drut do blanku, to oszacuj tą siłę, pomnóż razy powiedzmy 50 owinięć - i zauważysz, że nić na przelotkę wywarła spory nacisk. Jak napniesz mocno nitkę , to się z tego zrobi kilkadziesiąt kilo na cienki drut- i drut w efekcie będzie wciśnięty w blank..............włókno szklane to wytrzyma, grafit gorzej............ Przelotka powinna być tak delikatnie owiniętą, żeby w zasadzie przed lakierowaniem można ją było lekko na blanku obrócić do liniowego ustawienia w kręgosłupie.
Jednostopkowe mają oparcie z jednej strony, ale chyba zawsze podwójny drut???- powierzchnia styku sumarycznie wychodzi podobna. Osobiście jednostopkowe stosuję tylko do spinningu.
I przy dobrym podlaniu żywicą jak nie wciśniesz przelotki robiąc omotkę no to potem chyba też nie. O urazach mechanicznych nie ma co wspominać- zniszczyć drzwiami auta można wszystko.
A owinięte złącze no to najlepiej zabezpieczona cześć blanku ( poza tym, co pod korkiem i uchwytem kołowrotka

)
Kleju wstępnego klejenia już nie stosuję- przy przelotkach dwustopkowych na blank nasuwam wentylki i pod nie wsuwam stopkę przelotki a z drugiej strony robię omotkę i potem zdejmuję wentylek i robię omotkę na drugiej stopce. Gorzej z jednostopkowymi- trzeba nawinąć trochę omotki i ściąć taki wentylek. kiedyś było mi łatwiej podlewać przelotki kroplą żywicy dozując przy użyciu igły, teraz odszedłem od tego. Można używać taśmy do wstępnego przymocowania przelotek- ale klej może brudzić blank, ja sobie radze mocując przelotkę wstępnie ścinkiem wentyla nasuniętym na blank.
Co do tych egzotycznych odpadów po 20 zet za reklamówkę- jakby było jeszcze gdzieś w ofercie to proszę o sygnał, mam trochę drewna egzotycznego, ale przy cenie 20 zł to chętnie zrobię zapas.
Pozdrawiam