Marcin będę musiał zaraz wyjść z domu i wrócę późno więc zaryzykuję , że to o ten kijek chodzi i postaram się coś doradzić.
Traktuj to jako poradę a nie wykładnik, gdyż bardzo mało miałem do czynienia ze skagitem i nie czuję się w tym zagadnieniu mocny do udzielania rad.
Do tej wędki na pewno nie używał bym linki switch ponieważ będzie ona zbyt krótka.
Formuła skagit mówi, że zestaw głowica + tipy powinny mieć od 3 do 3,3 długości wedki (co prawda gdzieś na stronie RIO wyczytałem , że od 2 czy 2,5 długości ale nie wiem czy nie jest to błąd drukarski)
http://www.rioproducts.com/photos/file/ ... 20recs.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Pod tym linkiem masz tabelę z rekomendacją RIO i na samym dole jest winston 13'3" 7/8, Zalecają tam do skagitu od 475 grain dla troszkę zaawansowanych do 525 grain dla tych co lubią mocno poczuć ładowanie wędziska. Ja tobie poleciłbym 475 grain
gdyż tak opisana jest wędka na stronie producenta i poza tym nie jestem zwolennikiem mocnego przeładowania kija.
http://www.steelheadbum.com/store/pc/vi ... tegory=231" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj na stronce opisują jakie linki rekomendują do tej wędki , ale coś mi się wydaje że wkradł im się tam błąd przy skagicie i powinno być 450 airflo do 525 RIO ,ale może się mylę.
http://www.washingtonflyfishing.com/boa ... line-chart" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj natomiast w koleś wypisał rekomendacje jaką widział w witrynie sklepu wędkarskiego w Oregonie (kraina steeheada i skagotu w USA) Do wedki 7 zalecają 450 grain a do 8 550 grain
Czyki można wywnioskować , że 475 grain RIO lub 480 grain Airflo powinno byc OK
480 grain Airflo ma dł 24' a 475 RIO = 25,5' czyli według mnie RIO byłoby odpowiedniejsze przy tej dł kijka do zachowania formuły zestaw min 3x dł wędki.
Możliwe , że 450 grain równiej byłoby Ok a może nawet lepiej (mniej przeciążona wędka) ale jak wspominałem wcześniej nie mam doświadczenia ze skagitem i bałbym się coś takiego doradzić
Takim nieprzeciążonym zestawem skagitowym jeżeli nie bedziesz miał potrzeby zastosowania bardzo ciężkich tipów to możesz wykonywać rzuty speyowe , ale jak już założysz ciężki tip to aby nie uszkodzić wędki wykonujemy tzw rzuty z wody (typowa technika skagitowa)
Do ciężkiej orki zimowej będziesz potrzebował ciężkich tipów. Kolega w tym roku próbował na Łebie takiego zestawu i tip 10' T14 nie czepiał się o dno

więc polylider nawet extra fast sinking bedzie za lekki i przypuszczam zbyt krótki.
Może poproszę kolegę aby napisał do znajomka w Kanadzie który jest tam przewodnikiem na rzece steelheadowej i może on coś zasugeruje, gdyż twierdził , że rzucał każdą wędką jaka jest w Stanach i jego pokazy rzutów nad wodą zrobiły mocne wrażenie na kolegach. On też nie kazał sugerować się stronką RIO w doborze linki skagitowej do gloomisa i dobrał in linkę 70 grain lżejszą niż była rekomendowana na stronie RIO.
Jak już opadną trochę wody w dorzeczu wisły do może spotkamy się na Wdzie i porzucamy

i zobaczę na zakup jakiej linki sie zdecydowałeś.
Pozdrawiam,
Andrzej